Notations flower colors

Κόκκινο:        Αναμφισβήτητα το χρώμα του πάθους και του έρωτα. Εκφράζει ζωντάνια και ενέργεια.

Ροζ:               Συμβολίζει τη νεότητα και τη χαρά. Αντιπροσωπεύει τη κομψότητα και τη χάρη.

Πορτοκαλί:   Το πορτοκαλί εκφράζει την εμπιστοσύνη και τον ενθουσιασμό.

Κίτρινο:          Αμφιλεγόμενο χρώμα για τα λουλούδια. Για κάποιους εκφράζει τη ζήλια και το θυμό ενώ για κάποιους άλλους    την πολυτέλεια, την αφθονία και τον σεβασμό στο πρόσωπο που τα προσφέρεις.

Λευκό:            Το χρώμα της αγνότητας και αθωότητας. Σε πολλούς πολιτισμούς το λευκό είναι το παραδοσιακό χρώμα του γάμου.

Πράσινο:         Αντιπροσωπεύει την ισορροπία και την αισιοδοξία και είναι συνδεμένο με την ειρήνη και την ευτυχία.

Λιλά / Μωβ:     Το χρώμα της γενναιοδωρίας, που συμβολίζει την πίστη και την σοφία.

Μπλε:               Είναι το χαρακτηριστικό χρώμα της αγάπης και της αφοσίωσης.

 

 

Η Σημασία των λουλουδιών

 

Τουλίπα:           Τα διαφορετικά χρώματα της τουλίπας δίνουν και διαφορετική σημασία. Μια κίτρινη τουλίπα συμβολίζει ευχάριστες σκέψεις, μια λευκή αναζητά τη συγχώρεση, μια μωβ τουλίπα αντιπροσωπεύει τη πίστη ενώ η κόκκινη οφείλει το συμβολισμό της «τέλειας αγάπης» σε ένα Τούρκικο μύθο.

Ηλίανθος:         Το λουλούδι αυτό, γνωστό και ως απλά «Ήλιος», συμβολίζει αυτό ακριβώς που είναι, δηλαδή τον ήλιο. Προσδίδει τη ζεστασιά, την ευτυχία και την μακροβιότητα.

Τριαντάφυλλο: Το μακροβιότερο σύμβολο της αγάπης και του πάθους. Το λουλούδι που «μεταφέρει» το μήνυμα χωρίς λόγια. Κάθε χρώμα του τριαντάφυλλου δίνει και ένα διαφορετικό νόημα. Άσπρο για την αθωότητα και την ταπεινοφροσύνη, κόκκινο το τριαντάφυλλο του ερωτευμένου, κίτρινο για την φιλία και την χαρά, ροζ για την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό, πορτοκαλί για την επιθυμία και τον ενθουσιασμό και μωβ για την αγάπη με την πρώτη ματιά.

Ορχιδέα:          Το «πολύτιμο» και εξωτικό άνθος της ορχιδέας υπήρξε ανέκαθεν από τα πιο ζηλευτά λουλούδια. Συμβόλιζε και συνεχίζει να συμβολίζει την πολυτέλεια και την σπάνια ομορφιά. Οι ροζ ορχιδέες συμβολίζουν την τρυφερότητα και την στοργή  ενώ γενικότερα οι ορχιδέες αντιπροσωπεύουν την γοητεία.

Κρίνος:            Σε «πρωταγωνιστικό» ρόλο το λευκό κρίνο που συμβολίζει την αγνότητα και την αρετή, πολλά άλλα είδη κρίνου είναι γνωστά με συμβολισμούς όπως τη φιλία και την αφοσίωση μέχρι τα πλούτη και την ευημερία.

Πασχαλιά:       Η αρωματική πασχαλιά θεωρείται ο προάγγελος της άνοιξης, έχοντας την άνθιση του λουλουδιού ως  «σήμα» για το αν θα αργήσει να έρθει.

Στη γλώσσα των λουλουδιών, η μοβ πασχαλιά συμβολίζει τα πρώτα συναισθήματα / σκιρτήματα της αγάπης ενώ η λευκή αντιπροσωπεύει την νεανική αθωότητα.

Ορτανσία:        Από λευκό ως μπλε και από ροζ ως μωβ είναι τα χρώματα της ορτανσίας, ανάλογα με την οξύτητα του εδάφους. Υπάρχει μια διαφορετικότητα ως προς τη σημασία του εν λόγω λουλουδιού, «αρνητική» και θετική ταυτόχρονα.

Η αρνητική έννοια που δίνεται στην ορτανσία είναι ότι συμβολίζει την καυχησιά και την ματαιοδοξία ενώ από την άλλη πλευρά συμβολίζει την ευγνωμοσύνη εκείνου που την προσφέρει για την κατανόηση του ανθρώπου που θα την δεχτεί.

Υάκινθος:          Το άκρως ευωδιαστό αυτό άνθος, συμβολίζει το παιχνίδι και την άθληση στη γλώσσα των λουλουδιών. Αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα και την εμμονή ενώ συγκεκριμένα ο μπλε υάκινθος εκφράζει ειλικρίνεια.

Γλαδιόλα:          Έχοντας πάρει την ονομασία του από το σχήμα των φύλλων του και από την λατινική λέξη gladius που σημαίνει σπαθί, η γλαδιόλα συμβολίζει τη δύναμη και την ηθική ακεραιότητα. Παρόλα αυτά ένα μπουκέτο γλαδιόλες δηλώνει γεμάτο πάθος ότι θα «τρυπήσει» την καρδιά αυτού που θα το παραλάβει!

Νάρκισσος:       Άλλο ένα λουλούδι συνώνυμο με τον ερχομό της άνοιξης καθώς συμβολίζει το νέο ξεκίνημα και την αναγέννηση.

Ο Νάρκισσος ως δώρο, λέγεται ότι εξασφαλίζει την ευτυχία αλλά θυμηθείτε ότι πρέπει πάντα να το προσφέρετε ως μπουκέτο γιατί ενώ οι ίδιοι «μύθοι» θέλουν αυτό το «χαρούμενο» λουλούδι να  προσφέρει τύχη, ένας νάρκισσος από μόνος του προμηνύει ατυχία.

Χρυσάνθεμο:     Το άνθος αυτό, με γνήσιο / αρχικό χρώμα το χρυσό (εξού και η ονομασία του), σε διάφορα χρώματα πλέον – λευκό, μωβ, κόκκινο,  συμβολίζει τη χαρά και την αισιοδοξία.

Γαρύφαλλο:        Ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη coronation, γιατί το γαρύφαλλο χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα στις τελετές στέψης, άλλοι πιστεύουν ότι το όνομα του προέρχεται από την λατινική λέξη

Carnis = σάρκα, σαν το original ροζ χρώμα του γαρυφάλλου.

Γενικότερα, το γαρύφαλλο συμβολίζει την αγάπη, τον ενθουσιασμό και την καταξίωση αλλά κάθε ένα ξεχωριστό χρώμα έχει τη δική του σημασία.

Λευκά γαρύφαλλα = αγνή αγάπη και καλοτυχία

Ελαφρώς Κόκκινα = θαυμασμός

Σκούρα Κόκκινα = βαθιά αγάπη και στοργή

Μωβ = Υπονοούν ιδιοτροπία και παρορμητικότητα

Ροζ = Από το «πιστεύω» ότι τα ροζ γαρύφαλλα εμφανίστηκαν στη γη από τα δάκρυα της Παναγίας, σήμερα συμβολίζουν την αμέτρητη αγάπη της μητέρας.

Ανεμώνη:       Το λουλούδι του «ανέμου», πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη και προστατεύει από το κακό. Ένας μύθος λέει ότι κλείνει τα πέταλα του όταν πρόκειται να βρέξει ενώ άλλοι θέλουν νεράιδες να κοιμούνται κάτω από τα φτερά της όταν εκείνα κλείνουν μετά τη δύση του ηλίου. Ίσως λόγω αυτών των μύθων, η ανεμώνη να συμβολίζει σήμερα την προνοητικότητα.

Αμαριλλίς:      Το εκθαμβωτικό αυτό κόκκινο άνθος με το περίεργο όνομα, συμβολίζει την υπερηφάνεια, την αποφασιστικότητα και την «φωτεινή» / ακτινοβόλο ομορφιά.

Choose Destination to send your flowers